fbpx

JAK POWSTAJE NASZE PIWO?

Podstawowym składnikiem piwa jest …woda, słód i drożdże. Bez tego nie może powstać piwo. Jako przyprawa traktowany jest chmiel. W wielkim uproszczeniu słód jako podstawa powstaje poprzez namoczenie ziarna jęczmienia, pszenicy itp.

Ziarna zaczynają kiełkować i następuje przerwanie tego procesu poprzez suszenie w odpowiednich temperaturach. To temperatura również odpowiada za rodzaj słodu. Ale nie o tym bo my jesteśmy browarem a nie słodownią.

 

Przejdźmy do spraw znacznie przybliżających nas do kufelka złocistego … trunku. Do kadź zaciernej nalana zostaje woda po czym wsypywane jest ześrutowane ziarno słodu. Ten misz masz nazywa się zacierem. Po odpowiednim zakończeniu procesu mamy przerobione białka na cukry proste. A to daje pożywienie dla naszych małych grzybków czyli drożdży. Zanim jednak zostanie podane do stołu to zacier trafia do kadzi filtracyjnej gdzie konieczne jest oddzielenie młóta od zacieru i magicznym ruchem i długim czasem powstaje brzeczka. Następnie brzeczka jest gotowana, przyprawiana, mierzona i wybijana na kolejny etap wirowania.

Wirowanie w kadzi osadowej pozwala znów oddzielić pozostałości po gotowaniu w postaci białek, chmielin. Brzeczka trafia do swojego lokum czyli tanko-fermentora. Zostają zadane drożdże i zaczyna się czas oczekiwania na rezultaty w postaci pysznego piwka 🙂

NOWOŚĆ NA NASZYCH KRANACH

WITBIER

Witbier to jasne piwo w belgijskim stylu, znane również jako „Biere Blanche”. Jest lekkie, orzeźwiające, z przyjemnym owocowo-przyprawowym aromatem i niską goryczką, idealne na upalne dni. Swoje unikalne walory smakowe zawdzięcza dodatkom kolendry, skórki pomarańczy i trawy cytrynowej.

PILS

Nasz Pils to klasyczne piwo dolnej fermentacji, które wyróżnia się wyraźną słodową podbudową idealnie balansującą z chmielowymi akcentami. Średnia goryczka i ziołowo-kwiatowy aromat nadają mu wyjątkowy charakter. 

MARCOWE

Marcowe to piwo dolnej fermentacji o złożonym, głębokim profilu smakowym, z dominującymi nutami słodowo-ciasteczkowymi. Charakteryzuje się niską goryczką oraz delikatnym aromatem chmielowym. 

MIODOWE

Piwo Miodowe bazuje na naszym Marcowym, wzbogaconym dodatkiem miodu wielokwiatowego, który wprowadza dodatkową głębię smaku i subtelną słodycz. Aromaty chmielowe są niskie, co podkreśla unikalny charakter tego piwa. 

PSZENICZNE

Nasze Pszeniczne to piwo górnej fermentacji o wyraźnym aromacie goździkowo-bananowym. Jest lekkie, rześkie, z subtelną kwaśnością, niską goryczką i delikatnymi aromatami chmielowymi. Ekstrakt: 12 Blg. Alkohol: 5,0% obj.