Przepis na sylwestrowego tatara ze śledzi

Już jutro Sylwester! Jakie macie plany? Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na oryginalną sylwestrową przekąskę – wraz z naszym Szefem Kuchni Adrianem spieszymy z pomocą i przepisem na tatara. Polecamy!

tatar

Składniki:

  • Śledzie 200 g
  • Mleko 3,2%
  • Cebulka szalotka
  • Cytryna 1 szt.
  • Jabłko twarde odmiana Linda, lobo, Ligol 2 szt.
  • Olej rzepakowy lub słonecznikowy

Wykonanie:

Śledzie należy namoczyć już dzień wcześniej w mleku i zostawić najlepiej na całą noc. Następnie cebulę i jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, całość skrapiamy sokiem
z cytryny. Śledzie dokładnie płuczemy i też kroimy w bardzo drobną kostkę, następnie dodajemy pokrojone już wcześniej jabłka, cebulę oraz olej. Całość doprawiamy solą
i pieprzem do smaku.
Na malutkie talerzyki lub w kieliszek nakładamy tatara i obok placuszki rosti, na które przepis podajemy poniżej.

Placki Rosti ze szpinakiem i mąką orkiszową

placki

Składniki:

  • Szpinak 100 g
  • Czosnek 1 ząbek
  • Ziemniaki 500 g
  • Cebula 1 szt.
  • Mąka pszenna 100-150 g
  • Jajko 2 szt.
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Olej rzepakowy

Wykonanie:

Ziemniaki należy obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.  Następnie obrać cebulę oraz drobno posiekać, a czosnek pokroić w plastry. Szpinak zblanszować na oleju ryżowym
z dodatkiem czosnku pokrojonego w plastry. Kolejno do startych ziemniaków należy dodać szpinak, cebulę, mąkę, jajko i przyprawy. Wymieszać tak aby powstało ciasto.  Smażyć na oleju ryżowym, aż do zarumienienia z obu stron.

Życzymy smacznego!