Przepis na świątecznego karpia duszonego w piwie

U kogo z Was na wigilijnym stole pojawi się karp? Nasz Szef Kuchni dzieli się z Wami świątecznym przepisem na tę rybę – duszoną w piwie z warzywami. Ma niezwykły smak
i aromat – wypróbujcie koniecznie, a z pewnością stanie się on Waszą coroczną tradycją!

karppiwo

Składniki:

  • Karp dzwonki
  • Cebula szalotka 2 szt
  • Łyżka masła
  • Łyżeczka świeżego imbiru tartego
  • sosu sojowy 1 łyżka
  • 150 ml piwa ciemnego
  • sól, pieprz
  • Cytryna
  • Goździki
  • Gwiazdki anyżu 1szt
  • Por
  • Marchew
  • Seler

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania żaroodpornego naczynia, które smarujemy całe masłem. Następnie myjemy warzywa, obieramy je oraz trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, wcześniej możemy przelać ją zimną wodą.  Wkładamy warzywa do żaroodpornego naczynia, następnie kładziemy warstwę dzwonków karpia, doprawiając je solą i pieprzem. W osobnej misce mieszamy piwo z imbirem, sosem sojowym, powstałą marynatą zalewamy rybę i dodajemy gwiazdki anyżu, goździki i skórkę z cytryny. Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na 25 minut, po upływie tego czasu sprawdzamy  czy ryba się dopiekła.

Życzymy smacznego!